Eksikliğinde Ortaya Çıkan Sorunları

Her vitamin eksikliği vücutta çeşitli metabolizmaların aksamasına ve bunun sonucu bir çok hastalık çıkmasına neden olabilir. Bu sayfada bilinen diğer adıyla B7 vitamin eksikliği ile bilgiler bulabileceksiniz.

biotin-eksikliginde-gorulen-sorunlar

Biotin Eksikliği

Biotin (B7 vitamini-H vitamini) eksikliğine bağlı rahatsızlıklar seyrek olarak fark edlen bir durumdur ve genellikle önemsenmez.Saç kırılması çatallama,tırnakta yumuşamafarkeden kişi bunu kozmetik olarak çözmeye çalışırBirçok kozmetikte biotin kullanıldığı için sorun düzelir.Mesela saçlarında kırılma olan kişi aslında biotin eksikliğinden kaynaklanan bu durumu önemsenmediği için sorunu temelden çözemez ve yıllarca devam eder.
Biotin eksikliğinde ortaya çıkan klinik sorunlar
Genel olarak eksik alınması veya emilimini azaltan fazla çiğ yumurta yiyen kişilerde görülür.

biotin-siparisi

Biotin Eksikliğine Bağlı Saç Sorunları

-Saçlarda dökülme;Saç dökülmesi biotinin eksilmesine bağlı kalite kaybından kaynaklanır ve eksiklik erken dönemde tamamlanırsa dökülen saçlar geri çıkar.
-Saçın parlaklığını kaybetmesi;saçın dış yüzeyinin pürüsüzlüğünün kaybolmasından kaynaklanır,biotin alındığında ayla içinde düzelir.
-Saçlarda kırılma;Biotin eksikliğinden kaynaklanan kalite kaybı saç tellerinin fön,tarak,güneşin zararlı ışınları,kuaförlük uygulamalarından kaynaklanan travmalara dayanma gücü azalır ve saçlarda kırılma olur.
-Saçlarda çatallanma;Kalite kaybından dolayı saçın en uç kısmında çatallanma olur.
-Saçlada sönüklük ve şekil verememe;saç tellerinin incelmesinden kaynaklanır.
-Saçlarda uzamama
-Saçlarda erken beyazlama

Biotin Eksikliğinden Kaynaklı Tırnak Problemleri

-Tırnaklarda düzgünlüğün bozulması
-Tırnaklarda kat kat ayrılma
-Tırnaklarda kırılma
-Tırnaklarda deformite ve şekil değişiklikleri
-Tırnaklarda yumuşama ve daha az dayanma
-Tırnaklarda uzamama
Bunlara ek olarak biotin eksikliğinde; iştahsızlık,halsizlik,kalp sorunları,zayıflık,depresyon, nöropati, kolestrol artışı,kaş dökülmesi,kirpik dökülmesi, kansızlık ve deride pullanma,solgunluk,iştahsızlık,kas ağrıları,kolayca kopan, kırılan saçlar,kellik görülür ve bu durum biotin verilmesi ile iyileştirilebilir.

Biotin eksikliğine bağlı sorunların iyileştirmesi aylarca süreceği için tedavi dozu 3 ay olan HP biotin tercih edilebilir.

Dünyadan Biotin Eksikliği Bilimsel Yayınlar

Biotinidase Deficiency.
Wolf B.
In: Pagon RA, Bird TC, Dolan CR, Stephens K, editors. GeneReviews [Internet]. Seattle (WA): University of Washington, Seattle; 1993-.
2000 Mar 24 [updated 2008 Sep 25].
Excerpt
Disease characteristics. If untreated, young children with profound biotinidase deficiency usually exhibit neurologic abnormalities including seizures, hypotonia, ataxia, developmental delay, vision problems, hearing loss, and cutaneous abnormalities (e.g., alopecia, skin rash, candidiasis). Older children and adolescents with profound biotinidase deficiency often exhibit motor limb weakness, spastic paresis, and decreased visual acuity. Once vision problems, hearing loss, and developmental delay occur, they are usually irreversible, even with biotin therapy. Individuals with partial biotinidase deficiency may have hypotonia, skin rash, and hair loss, particularly during times of stress. Diagnosis/testing. Individuals with profound biotinidase deficiency have less than 10% of mean normal serum biotinidase enzyme activity. Individuals with partial biotinidase deficiency have 10%-30% of mean normal serum biotinidase enzyme activity. Both profound and partial biotinidase deficiency are usually identified by newborn screening in states where such screening is offered. Molecular genetic testing of BTD, the only gene known to be associated with biotinidase deficiency, is clinically available. Management. Treatment of manifestations: All symptomatic children with profound biotinidase deficiency improve when treated with 5-10 mg of oral biotin per day. All individuals with profound biotinidase deficiency, even those who have some residual enzymatic activity, should have lifelong treatment with biotin. Children with vision problems may benefit from vision aids; those with hearing loss will usually benefit from hearing aids or cochlear implants, and those with developmental deficits from appropriate interventions. Prevention of primary manifestations: Children with biotinidase deficiency identified by newborn screening should remain asymptomatic if biotin therapy is instituted early and they are continuously maintained on therapy. Surveillance: annual vision and hearing evaluation, physical examination, and periodic assessment by a metabolic specialist. Agents/circumstances to avoid: raw eggs because they contain avidin, an egg-white protein that binds biotin and decreases the bioavailability of the vitamin. Testing of relatives at risk: Testing of asymptomatic sibs of a proband ensures that biotin therapy for affected sibs can be instituted in a timely manner. Genetic counseling. Biotinidase deficiency is inherited in an autosomal recessive manner. With each pregnancy, a couple who has had one affected child has a 25% chance of having an affected child, a 50% chance of having a child who is an asymptomatic carrier, and a 25% chance of having an unaffected child who is not a carrier. Carrier testing for at-risk family members and prenatal testing for pregnancies at increased risk are possible if the disease-causing mutations in the family are known.
Copyright © 1993-2010, University of Washington, Seattle. All rights reserved.

Biotinidase deficiency: a survey of 10 cases.
Wastell HJ, Bartlett K, Dale G, Shein A.
Department of Clinical Biochemistry, Newcastle General Hospital, Newcastle upon Tyne.
Abstract
Ten patients with biotinidase deficiency were studied. Clinical findings at presentation varied with dermatological signs (dermatitis and alopecia), neurological abnormalities (fits, hypotonia, and ataxia), and recurrent infections being the most common features, although none of these occurred in every case. Biochemically the disease is characterised by metabolic acidosis and organic aciduria. Treatment with biotin results in pronounced, rapid, clinical and biochemical improvement, but some patients have residual neurological damage comprising neurosensory hearing loss, visual pathway defects, ataxia, and mental retardation. The cause of this permanent damage remains obscure and it is not clear if the early introduction of treatment will prevent it.

Biotinle ilgili bilimsel araştırmalar pub med den alınmıştır.

9 Comments

  1. Elakcalajuh

    tum blogu okumaya oldukca iyidir

    Reply
  2. Ali

    erken yaşta eksikliği giderilirse yeniden çıkar demişsin saç için peki ne kadar erken mesela yaş olarak ?
    Op.Dr.Atilla KAYA
    kökün kalıcı olarak zarar görmesi 2-4 yılda oluşur,bu kadar süre geçtikten sonra geri dönüş giderek zorlaşır

    Reply
  3. yılmaz

    benim ikiz kızlarımda biotin eksikliği var düzenli tedavisini yapıyoruz ve ilaçları sürekli kulanıyoruz ilaçları medobiotin 5.bu hastalık geçicimi ve neler yapmamız lazım teşekür ederim
    Op.Dr.Atilla KAYA
    biotin değil de biotidinaz eksikliği olabilir
    önerilen sıklıkta kan tahlili dışında bir şey yapmanıza gerek yok
    bu arada medobiotin atık Türkiyede satılmıyor onun takliti medobioHtin olmasın kullandığınız

    Reply
  4. pinar

    Merhaba
    Saçlarım çok yoğun döküldüğü için dermatoloğa gittim. Yapılan testler sonucunda Demir ve biotin eksikliği tespit edildi .Doktorun verdiği dozda HP biotin 10 mg ve Dvit 3’ü 5 gündür kullanıyorum fakat saçlarım aynı yoğunlukta dökülmeye devam ediyor . Dökülme ne zaman duracak acaba?
    Op.Dr.Atilla KAYA
    vücuttaki eksikler giderildiği zaman.

    Reply
  5. sibel gücüyener

    Merhaba,

    Daha öncede yazmıştım ama cevap alamadım. HP biotin kullandım, öncesinde solgar kullanmıştım. Ancak değişik lab.da tahlil yaptırdım biotin oranım artmıyor emiliminde sorun olabilir dendi, ne yapabilirim.Damardan uygulanabilir mi ? Böyle bir olanak var mı ? Yardımınızı rica ederim
    Tşk.
    Op.Dr.Atilla KAYA
    kaç mg aldınız bu önemli

    Reply
  6. metin

    Hocam 36 yaşındayım. Saçlarım ortalama günlük 30-40 tel dökülüyor. Aile hekimime sordum; bu dökülmelerin kırık olduğunu söyledi. Size göre ne yapmalıyım?
    Op.Dr.Atilla KAYA
    kırılma var ise günlük 5 mg biotin alırsanız düzelir

    Reply
  7. Myagoda

    Yoğun düzeyde vücutta pullanma söz konusu, bunun için yapabildiğim tek şey dışarıdan krem/bebe yağları ile müdahele. ne yapmalıyım?
    Op Dr Atilla KAYA
    dermatologla görüşmelisiniz

    Reply
  8. e.krc.

    kaşlardaki beyazlama biotin eksikliği nedneiyle olabilir mi? önerileriniz nedir?

    Reply
    1. Biotin (Post author)

      Olabilir, günlük 5mg alabilirsiniz.
      Dr. Atilla Kaya

      Reply

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir